Friday, October 17, 2014

Macam mana nak selamat adunan kek anda bila Oven anda rosak ketika batter dah siap dalam loyang.

Pada hari itu kau rasa nak bake something. Bila kau dah siap-siapkan barang. Timbang semua tepung, gula butter dan segalanya. Kau dah turn on oven pada temperature yang dinyatakan dalam resepi. Kemudian bila semuanya dah di bancuh. Kau masukkan dalam loyang dan sedia untuk dimasukkan dalam oven.

Bila kau buka aje oven. Damn!! Oven tak panas. Penat kau godeh. Nak godeh apa? Kita bukannya expert nak baiki oven. Oven kau tak panas!!!! Maksudnya tak boleh nak teruskan niat membakar kek. 

Kecik aje ko tengok adunan kek dalam loyang tu.  Apa kau nak buat seterusnya? Dalam hati juga tertanya, adakah ini kifarah daripada dosa-dosa silam?

Bila sudah dapat berfikir dengan tenang. Usaha jangan putus. Kita tanya pak google, banyak tips untuk froze cupcake batter. Tapi kau ada cake batter dalam loyang 9". 

Kalau tak ada backup oven, siapa ada 2 oven dalam rumah?? pembuat kek tegar la. Kau social baker. Ada oven pun dah besar rahmat, bukan?

Ianya benar-benar berlaku pada aku. Dah la latenight baker, takkan nak redah oven jiran malam-malam buta. Macam orang tak ada adab pula. 

Jika ia berlaku pada anda, sila baca sampai habis. Supaya lebih bersedia bila situasi diatas berlaku.

------------------

Bila dah rasa macam putus asa, aku teringat pula yang aku ada Magic Pan yang diwar-warkan tu. 

1. Magic Pan - Masukkan loyang anda dalam magic pan, dan tutup. Api sederhana. Kalau tak muat, Masukkan dalam magic pan terus. Bakar atas api kecil. Dan berdoa ianya tak hangit.


2. Dutch Oven - Jika anda ada periuk tebal, this is Le Crueset Type of periuk. Aku ada Korean ceramic pot. Saiz besar, jadi mmg muat kalau loyang 8". Kalau loyang muat nak masuk dalam dutch oven anda ( Ferrr!!! ), masukkan dalam anggap dianya seperti oven anda cuma diatas api. Dan berdoa, ianya menjadi. Ahahahaha


3. Periuk Nasi yang boleh bake cake. Aku rasa sekarang ramai juga yang ada periuk nasi yang ada fungsi bake.

Tapi ingin di ingatkan, bila bake dalam keadaan ni. Kek anda tiada top crust. Tak menarik langsung.

Dalam keadaan

       a. Loyang tak muat dalam alternaltif diatas,
       b. Anda tiada magic Pan atau dutch oven. Cuba juga seperti dibawah.

4. Adunan kek tu di cedok keluar dan masukkan dalam bekas cupcake, dan bekukan. Sila bakar semula bila oven anda ada. 


Selamat, menyelamatkan adunan kek!!! Bukan nak kata apa, bahan kek bukannya murah. Takkan nak membazir pula. Harap anda jumpa jawapan dalam posting ni. 

Owh, my oven!!! :(

1 comment:

  1. Hahaha. Aku mungkin bekukan dan bake bila oven ok. Haha

    ReplyDelete